Istanbul stad 14-03-2017

Een vrije dag om de stad Istanbul te verkennen. ’s Morgens was het weer helaas te slecht om de stad in te gaan. ’s Middags was de forse regenbui overgegaan in gemiezer maar nog steeds bitter koud. Dan toch maar de stad in. Allereerst een kleine paraplu gekocht want van motregen wordt je na een tijdje evengoed kletsnat J

Ofwel het toeristen seizoen is nog niet begonnen ofwel de toeristen industrie ligt volkomen op zijn gat; overal waar je komt proberen mannen je hun winkel of restaurant in te lokken. Als je dan in die winkel of restaurant kijkt is die vrijwel altijd leeg. De Blauwe Moskee was helaas gesloten omdat er een gebedsdienst bezig was. Dus doorgelopen naar de Hagia Sophia; dat is een museum en niet meer in gebruik als moskee en dus de hele dag open. Ze zijn het gebouw aan het restaureren en binnen staat een reusachtige steiger. De Hagia Sophia is oorspronkelijk gebouwd als kerk en is pas omgebouwd naar moskee nadat Istanbul was veroverd dor de “moren” ten tijde van de kruistochten. Op foto’s zie je altijd het halfronde gedeelte achter de plek waar het altaar heeft gestaan waardoor je de indruk krijgt van een ronde gebedsruimte. Maar het gebouw heeft echt de vorm van een katholieke kerk; langwerpig, met zijbeuken aan beide zijden, een half rond gewelf achter het altaar en een koor boven de ingang. Weer wat geleerd!

De Hagia Sophia staat van binnen behoorlijk in de steigers.

Als de eeuwen oude kalklagen worden verwijdert komen de oude christelijke schilderingen weer tevoorschijn.

De reactie van de Turkse bevolking op het bezoek van ons Nederlanders is wel interessant; toen ik gisteren samen met Nico via de voorsteden Istanbul binnenreed werden we ingehaald door een busje met (volgens mij) bouwvakkers. Op het moment dat ze ons inhaalden kwam de bijrijder uit het zijraampje hangen, zwaaide met zijn linker vuist en scandeerde een of andere leus. Aangezien hij maar één wenkbrauw had (over beide ogen) kan hij die leus nooit zelf bedacht hebben J

Maar ik dacht wel even van “shit; zou de stresskip dan toch gelijk krijgen”.

Maar vandaag enkele “aanvaringen” gehad van een heel ander type:

  • En hij zei dit terwijl er twee politieagenten op gehoorafstand voorbij liepen.

Dus wat mij betreft staat de teller momenteel op 3-1 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *